Funkcijske spremembe industrijske cone Tezno v Mariboru - Lorber, Lučka (Revija za geografijo, 2006)
Članek obravnava vpliv začetne ustanovitve TAM-a (Tovarna avtomobilov in motorjev Maribor) na oblikovanje industrijske cone Tezno v Mariboru. Tako industrializacija kot plansko gospodarstvo sta igrala ključno vlogo pri oblikovanju klasične industrijske cone, ki je predstavljala območje proizvodnih dejavnosti. V 1970-ih in 1980-ih je mariborsko gospodarstvo ustvarilo več kot polovico celotnega dohodka v sekundarnem sektorju. Pod vplivom socioekonomskih sprememb, prestrukturiranja gospodarstev in njihove prilagoditve zahtevam skupnega evropskega trga v 1990-ih so vplivale na funkcionalne spremembe industrijske cone in na oblikovanje nove poslovne in proizvodne cone. Mesto se je pridružilo revitalizaciji industrijske cone v perspektivno Poslovno in proizvodno cono Tezno.