Struktura madžarskih srednjih in velikih mest - Csapó, Tamás (Revija za geografijo, 2006)
Funkcionalna struktura mest se je postopoma preoblikovala po političnih spremembah. Te spremembe so bile spodbujene s prehodom na tržno gospodarstvo in procesi deurbanizacije. Kot rezultat, se je funkcionalna struktura domačih velikih in srednjih mest približala tisti razvitih evropskih mest. V mestih se delež stanovanjske funkcije zmanjšuje predvsem zaradi širitve osrednjih poslovnih četrti, gradnje perifernih nakupovalnih centrov in rasti industrijskih območij. Medtem ko se območje zunanje stanovanjske cone širi z razvojem stanovanjskih naselij in širjenjem območij enodružinskih hiš, se površina notranjih stanovanjskih območij zmanjšuje. Kot posledica prehoda na tržno gospodarstvo, mesta izgubljajo svojo morfologijo. Zaradi uniformiranega gradbenega sloga multinacionalnih podjetij v perifernih nakupovalnih in industrijskih območjih je postalo podobno tistim podobnim območjem zahodnoevropskih srednjih mest. Samo zgodovinsko mestno jedro in delno notranje stanovanjsko območje sta uspela ohraniti svoj stari, tradicionalni videz.