The worldview of pre-service and in-service teachers about health education - Špernjak, Andreja; Šorgo, Andrej (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Pogledi učiteljev in bodočih učiteljev na zdravstveno vzgojo. Zdravje je zelo pomembna vrednota, zato bi v šolah učence morali poučevati in usposabljati za zdrav način življenja. To bi moralo temeljiti na medicinskih dokazih, znanju in dobrih praksah. V sistemu izobraževanja so ključne osebe učitelji, zato ne smemo zanemariti njihovih mnenj o zdravstveni vzgoji. Namen raziskave je bil pridobiti mnenja slovenskih učiteljev biologije in študentov biologije o zdravstveni vzgoji. Na vprašalnik je odgovorilo 163 slovenskih udeležencev. Razlike v mnenjih med mlajšimi in starejšimi udeleženci so bile vezane na mnenja glede prehrane. Večina udeležencev (85 %) se strinja, da je »zagotavljanje znanja ali razvijanje vrednote lastnega zdravja« glavni cilj zdravstvene vzgoje.
Keywords: pogledi učiteljev; projekt Biohead-Citizen; zdravstvena vzgoja