Student perceptions of the importance of art content and activities in schools of general education and vocational schools in Croatia and Bosnia and Herzegovina - D. Drljača, Miroslav; Opić, Siniša; Matijević, Milan (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Dojemanje pomembnosti vsebin in dejavnosti likovne vzgoje pri dijakih splošnoizobraževalnih in poklicnih šol na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Cilj raziskave je bil proučiti na eni strani, kako učenci in dijaki v srednjih šolah ocenjujejo pomembnost predmetov likovne umetnosti za usvajanje splošnega znanja, na drugi pa pomembnost likovne umetnosti za njihov bodoči poklic. Udeleženci raziskave (N = 605) so bili dijaki tretjega letnika srednjih šol. Čeprav udeleženci likovni umetnosti ne pripisujejo pomena za bodoči poklic, so ocenili, da so jim v izobraževanju dejavnosti, ki so zahtevale delo z rokami, pomagale razvijati veščine pomnjenja in sposobnost učenja drugih predmetov.
Keywords: likovna umetnost; splošno izobraževanje; izobraževalna nevroznanost; pedagoške znanosti pedagoške znanosti; razvoj možganov