Prepoznavanje vsakdanjih matematičnih pojmov v segmentu vsakdanjega življenja - Ozyildirim Gumus, Feride (Revija za elementarno izobraževanje, 2026)
Ta raziskava preučuje odnos med uspešnostjo učiteljev matematike in zmožnostjo učencev za prepoznavanje vsakdanjih matematičnih pojmov v besedilih iz stvarnega sveta. Uporabljen je bil kvantitativen, neeksperimentalen, večnivojski korelacijski načrt, pri čemer je bilo za analizo gnezdenih podatkov 17 učiteljev in 796 osnovnošolcev uporabljeno hierarhično linearno modeliranje (HLM). Kot instrument za zbiranje podatkov je služilo besedilo, ki opisuje vsakdanje življenje. Rezultati so pokazali statistično značilen, a omejen fiksni učinek uspešnosti učiteljev, ki pojasnjuje 6,2 % variance na ravni 2 (Level-2). Glede dejavnikov na ravni učencev so šestošolci dosegli slabše rezultate v primerjavi s petošolci in sedmošolci, medtem ko pri spolu ni bilo zaznati značilnih razlik, kar potrjuje dokaze o enakosti spolov.
Keywords: vsakdanji matematični pojmi, HLM, učiteljski učinki, razredna stopnja, spol.