Starševska motivacijska prepričanja o vključevanju v izobraževanje, oblike vključevanja in učna samoučinkovitost mladostnikov - Puklek Levpušček, Melita; Štravs, Lea (Revija za elementarno izobraževanje, 2026)
Na podlagi revidiranega Hoover-Dempsey in Sandlerjevega modela starševske vključenosti smo v raziskavi preučevali motivacijska prepričanja staršev glede njihove vključenosti v šolo, specifične oblike vključenosti ter njihovo povezanost z zaznavo učne samoučinkovitosti otrok s strani staršev. Podatke smo zbrali z anketnim vprašalnikom na vzorcu 331 slovenskih staršev mladostnikov, starih od 12 do 15 let. Starši so poročali o visoki stopnji zaznanih povabil s strani šole, močnih prepričanjih o svoji vlogi pri izobraževanju, pozitivni vrednosti šole ter zaupanju v lastno znanje in sposobnosti za vključevanje. Ta motivacijska prepričanja so bila enotno in pozitivno povezana le s starševskim vključevanjem v šoli. Obe obliki vključevanja (v šoli in doma) sta bili negativno povezani s starševsko zaznavo učne samoučinkovitosti mladostnikov.
Keywords: starševsko vključevanje, učna samoučinkovitost, motivacijska prepričanja, starši, mladostniki.