Temperament kot dejavnik prilagoditve otroka na jasli: korelati in napovedovalci - Świdrak, Ewelina (Revija za elementarno izobraževanje, 2026)
Namen študije je bil analizirati razmerje med prilagajanjem otrok na jasli in temperamentom otrok. Rezultati raziskave kažejo na statistično pomembno povezavo med sramežljivostjo in čustvenostjo otrok ter časom prilagajanja na jasli. Sramežljivi otroci so med prilagajanjem pokazali več negativnega in manj pozitivnega vedenja. Otroci z manj nadzora nad svojimi čustvenimi reakcijami so med bivanjem v vrtcu pokazali več negativnih čustev in vedenja. Nadaljnja statistična analiza, razdeljena po spolu, je pokazala, da so starejši in bolj sramežljivi fantje med prilagajanjem na jasli – tako so jih zaznali vzgojitelji – kazali več znakov negativnega vedenja.
Keywords: jasli, zgodnje otroštvo, prilagajanje, temperament.