Prostor v folklorni književnosti - Babšek, Andreja (Revija za elementarno izobraževanje, 2011)
Prostor je filozofska in hkrati realna kategorija, ki je neločljivo povezana s časom, tako da šele skupaj tvorita celovito enoto. To seveda ne pomeni, da prostor kot tak ne more imeti svoje specifike. V nasprotju s časom, ki je abstrakten in neoprijemljiv, je prostor materialen in vizualen. Zato si bomo najprej ogledali različne definicije prostora, predvsem pa nas bo zanimalo, kako je razvoj magično-religioznih sistemov z zamenjavo primarnega ženskega principa z moškim spreminjal prostorske predstave in tudi kako se lahko prostor, ki ga trodimenzionalnost bistveno opredeljuje, uresniči v književnosti. Poseben izraz prostora sta namreč pot in potovanje, ki sta obenem osrednja elementa ljudske pravljice. Skozi ta aktiven in temeljni princip prostora in pravljice si bomo ogledali zastopanost in posebnosti pravljičnih junakov glede na spol.
Keywords: prostor; miti; slovensko ljudsko slovstvo; ženske študije; filozofija kulture