Searching for Information on the Internet: How Do Elementary School Students Use Search Engines on the Web - Drnovšek, Uroš (Revija za elementarno izobraževanje, 2009)
Iskanje podatkov na internetu - kako učenci razredne stopnje uporabljajo spletne brskalnike. Internet postaja eden od vse bolj popularnih virov različnih informacij tudi med učenci razredne stopnje. Primarni cilj naše raziskave je bil, preučiti nekatere strategije iskanja podatkov na internetu, ki jih učenci na elementarni stopnji izobraževanja uporabljajo v procesu pridobivanja naravoslovnih znanj. Analizirali smo različne spremenljivke, med drugimi število ključnih besed, ki so jih učenci uporabili v posameznih poskusih iskanja, čas brskanja po različnih spletnih straneh, čas izbire posameznih spletnih strani itd. Ocenili smo uspešnost učencev v okviru reševanja različnih nalog, povezanih z iskanjem relevantnih podatkov na spletu, ter poskušali izpostaviti nekatere dejavnike, ki odigrajo pomembno vlogo pri uspešnem procesu iskanja informacij. Učenci so se najbolje izkazali v okviru reševanja nalog, ki so bile povezane z iskanjem faktografskega podatka, medtem ko sta se raziskovalno usmerjena ter delno samostojno vodena naloga izkazali kot veliko večji izziv. Večina učencev je bila zadovoljna z informacijami, ki so jih dobili znotraj prvih dveh poskusov iskanja. Povprečno so prebrskali le tri spletne strani v okviru posamezne naloge. Starost učencev je bila pomemben faktor uspešnega izvajanja zadanih nalog ter dolžine časovnega intervala pri brskanju po spletu.