Discussions on School Reform - a Long Way to the Unification of Schools for 10 to 14-Year-Olds - Seebauer, Renate (Revija za elementarno izobraževanje, 2009)
Pogovori o šolski reformi - dolga pot k enotni šoli za deset- do štirinajstletnike. Izhajajoč iz preteklih razprav o skupnem šolstvu v Avstriji, bodo predstavljeni njihovi argumenti za in proti. Nekatere zvezne dežele so začele svoje modelne preizkuse o enotni šoli za deset- do štirinajstletnike v šolskem letu 2008/09, druge pa leto pozneje. Evidenten je partikularizem, ki je pretežno politično motiviran: devet zveznih dežel — devet konceptov. Dejstvo, da nova organizacija šolstva z novim pedagoškim konceptom zahteva ustrezno izobražene učitelje, je sicer sporadično obravnavano, vendar je iz celotnega koncepta izobraževalne reforme — vsaj v zdajšnjih javnih razpravah — izostalo.