Vključevanje naprednih tehnologij v izobraževanje: opolnomočenje mladih za trajnostno prihodnost s pomočjo novih pismenosti - Flogie, Andrej; Hari, Daniel; Bratina, Matevž; Kerneža, Maja; Aberšek, Boris; Zemljak, Dejan (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Kvazi-eksperimentalna študija raziskuje, kako sodobne tehnologije, kot sta umetna inteligenca in humanoidni roboti, izboljšujejo izobraževanje za trajnostni razvoj pri bodočih učiteljih. Študija, v kateri je sodelovalo 112 udeležencev, je ocenjevala učinkovitost teh tehnologij v primerjavi s tradicionalnimi metodami pri izboljševanju trajnostne pismenosti. Predtest in potest sta pokazala pomembne izboljšave v razumevanju trajnostnih konceptov, pri čemer so humanoidni roboti povečali raznolikost odzivov. Rezultati poudarjajo potencial sodobnih tehnologij za vključevanje učiteljev v trajnostne teme ter spodbujajo nove pismenosti.
Keywords: digitalne kompetence, humanoidni roboti, napredne tehnologije, trajnostno izobraževanje, usposabljanje učiteljev.