Na dokazih temelječe izobraževanje in koncept Bildung - Topolovčan, Tomislav; Dubovicki, Snježana (Revija za elementarno izobraževanje, 2024)
Namen prispevka je z uporabo teoretično primerjalnih in zgodovinsko metodoloških pristopov obdelati, primerjati in povzeti značilnosti, zgodovino in odnos na dokazih temelječega izobraževanja in koncepta Bildung. Posebna pozornost bo namenjena razmerju med kontinentalno evropsko didaktično in anglo-ameriško kurikularno tradicijo ter pomenu učiteljeve avtonomije in (med)nacionalnega zunanjega vrednotenja dosežkov učencev. Na dokazih temelječe izobraževanje zmanjšuje avtonomijo učiteljev. Iskanje sinergije med omenjenima konceptoma lahko štejemo za sodobni sveti gral izobraževanja, ki ga najverjetneje ne bomo našli v teoretično-metodoloških razhajanjih.
Keywords: didaktika, kurikulum, izobraževalna politika, zgodovina izobraževanja, avtonomija učitelja.