Aerobic Games and Playful exercises in 9-Year-Old Boys: Intensity and Fitness Effects - Mathisen, Gunnar E.; Jensen, Rein M.; Pettersen, Svein A. (Revija za elementarno izobraževanje, 2016)
Aerobne igre in igralna vadba pri devetletnih dečkih: učinki intenzivnosti in telesne kondicije. Predhodne raziskave o vadbi predadolescentov z namenom izboljšanja aerobnih ravni telesne forme so dale nasprotujoče si rezultate. Zadostna intenzivnost vadbe, pogostost in trajanje so odločilni dejavniki pri doseganju tega cilja, vprašanje pa je, ali je zadostno raven intenzivnosti mogoče doseči z uporabo aerobnih iger in igralnih vaj. Pestrost in zabavnost sta pomembna dejavnika motiviranja otrok za udeležbo v telesni vadbi in v športu. Cilj raziskave je bil torej proučiti učinek visoko intenzivnih vaj pri predadolescentnih dečkih z uporabo programov, ki jih sestavljajo zabavne dejavnosti in aerobne igre. Ugotovitve kažejo, da so udeleženci dosegli ravni intenzivnosti nad 80 % Sumax povprečju v 60 % celotnega časa vadbe, rezultat česar je bila pomembno izboljšana aerobna kondicija.
Keywords: telesna kondicija; otroci; vadba; aerobne igre