Predstavitev sodobne slikanice v Italiji - Zudič Antonič, Nives; Sossi, Livio (Revija za elementarno izobraževanje, 2018)
V članku seznanjamo z značilnostmi slikanice, s poudarkom na umetnostnih in pedagoških vidikih sodobne ilustracije, ki jih objavljajo italijanske založbe. Srečanje predšolskega otroka s knjigo poteka predvsem s pomočjo branja preko vizualnih podob. Ilustracija lahko ponazori specifično pripovedno črto zgodbe, uvaja lastna jezikovna pravila in s tem spodbuja otroka k njihovemu dekodiranju. Slikanice sporočajo vsebino zgodbe s sliko in besedo ter s prepletanjem obojega. Njihov vpliv na razvoj procesov predbralne pismenosti je zato izjemen. Zaradi tega svoj prispevek začenjamo s predstavitvijo razvoja moderne slikanice v Italiji, nadaljujemo z analizo interakcije med besedo in sliko ter poskušamo osvetliti pomen, ki ga ima za otroke ustrezno razumevanje vizualnih podob. Obenem si prizadevamo spodbujati razvoj zgodnje vizualne  pismenosti ter poudariti pomen branja  slikanic za otrokov vsesplošen razvoj.DOI: 10.18690/1855-4431.11.1.55-76(2018)COBISS-ID:
Keywords: sodobna italijanska slikanica; zgodovinski razvoj italijanske slikanice; slikanica; predšolski otrok; branje podob