Otrokovo doživljanje bivanja v bolnišnici z vidika staršev in medicinskega osebja - Cugmas, Zlatka; Smeh, Anika (Revija za elementarno izobraževanje, 2018)
V raziskavi je sodelovalo 84 staršev hospitaliziranih otrok in 46 medicinskih sester oziroma tehnikov.  Hospitalizacija pomeni za otroke distres, zato aktivira sistem navezanosti na starše. Starši in medicinskoosebje so ocenili vedenje otrok ob sprejemu v bolnišnico, med bivanjem v njej in ob odpustu. Odgovorili so na vprašanja, kakšen odnos imajo do hospitaliziranega otroka, ali bolnišnični oddelki imajo igralnico, ali otrokeobiskuje bolnišnična vzgojiteljica ter kdo nudi pomoč otroku s prilagoditvenimi težavami. Ugotovili smo, da obstajajo pomembne razlike v pogostosti različnih otrokovih vedenj med različnimi obdobji bivanja v bolnišnici. Od nevarnih vzorcev navezanosti sta se izrazila predvsem upiranje in neorganiziranost.DOI: 10.18690/ 1855-4431.11.1.19-38(2018)COBISS-ID: 23815176
Keywords: otroci; medicinsko osebje; hospitalizacija; psihični hospitalizem