Starševski sestanek kot retorični izziv v vzgojni praksi - Vignjević, Jelena; Pavlović Pintarić, Marina (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
V članku analiziramo komunikacijske sposobnosti vzgojiteljev/vzgojiteljic med starševskimi sestanki v vrtcih. V skladu z metodologijo kvalitativnega raziskovanja smo opazovali in zabeležili izbrane elemente komunikacije zaposlenih med 12 starševskimi sestanki v različnih vrtcih. Rezultati so pokazali, da so bili opazovani starševski sestanki dobro pripravljeni, strukturirani, primerni in interaktivni, izvedeni z ustreznim besediščem in elementi učinkovite govorne komunikacije. Največja pomanjkljivost komunikacije zaposlenih je bila nerazvita tehnika aktivnega poslušanja. Prav tako so bile očitne razlike v individualnih komunikacijskih spretnostih zaposlenih. Rezultati te raziskave lahko služijo kot orodje za razmišljanje o pedagoški praksi pri zgodnjem učenju in poučevanju.
Keywords: komunikacijske spretnosti vzgojiteljev/vzgojiteljic, retorične spretnosti, starševski sestanek