Korelacije in regresija začetnega in končnega glasu na branje besed v slovenskem jeziku - Ropič Kop, Marija (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Usvojena raven glasovnega zavedanja učencev na začetku 1. razreda osnovne šole predpostavlja veliko verjetnost zmožnosti začetnega branja. Namen raziskave je bil preveriti korelacijo in regresijo med začetnim in končnim glasom ter branjem besed v slovenskem jeziku. V vzorec je bilo vključenih 192 učencev 1. razreda. Rezultati izvedene raziskave kažejo, da obstaja korelacija in regresija med zaznavanjem začetnih ter končnih glasov in branjem besed. Pomen izsledkov poudarja spodbujanje glasovnega zavedanja v vrtcu.
Keywords: fonološko zavedanje, začetni/končni glas, branje besed, vrtec, 1. razred