Metoda estetskega transfera kot didaktični princip v muzejski pedagogiki - Kozjek Varl, Katja; Duh, Matjaž; Herzog, Jerneja (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
Dosedanje raziskave kažejo, da se metoda estetskega transferja uspešno obnese na predšolski populaciji ter osnovnošolski in srednješolski, kadar govorimo o rednih oblikah pouka. V pričujoči raziskavi pa nas je zanimalo, kako se njen princip lahko odraža v muzejski pedagogiki, tj. v avtentičnem galerijskem prostoru. V ta namen smo izvedli študijo primera na vzorcu 55 učencev, starih med 12–14 let (n = 55). Metodo estetskega transferja smo preizkusili na štirih delih v Umetnostni galeriji Maribor. Rezultati kažejo, da se je metoda estetskega transferja izkazala kot uspešen didaktični princip tudi v galerijskem prostoru in predvsem kot uspešen princip za spoznavanje sodobne likovne umetnosti.
Keywords: metoda estetskega transfera, likovna apreciacija, muzejska pedagogika, galerije, osnovna šola.