Research Probe “My Home”, Artist-based Research / in Search of Language to Interpret Perceived and Experienced Space - Gajdošíková, Pavla (Revija za elementarno izobraževanje, 2018)
Raziskovalna sonda “Moj dom”, Na umetniku temelječa raziskava / Iskanje jezika za interpretacijo zaznanega in doživetega prostora. V raziskovalni sondi “Moj dom” smo raziskovali izjave študentov in kakodoživljajo svoj odnos do določenega prostora – doma. Predmet tega proučevanja so vzajemna prekrivanja arhitekture, umetniških del in likovne vzgoje ter njim skupen jezik na teh področjih. Značaj naše raziskave je bil navdahnjen s fenomenološkim pristopom. Izbirali smo metodologije povezane z likovnim in oblikovalskim ustvarjanjem. Prišli smo do sklepa, da fenomenologija arhitekture, ki jo proučujemo v povezavi s semiotskim konceptom vzgoje in izobraževanja, daje mnogo inspiracije in je relevantna tema tako za umetnika, ki poučuje, kot za študente.DOI: 10.18690/rei.11.2.159-173.2018COBISS-ID:
Keywords: arhitektura; ustvarjalna refleksija; doživljajska interpretacija; metode v pedagogiki; oblike prostoa; oblike prostora