Explaining preferences for illustration style and characteristics in early childhood - Županić Benić, Marijana; Kalić, Kristina (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
Razlaga preference za slog ilustracije in značilnosti v zgodnjem otroštvu. Namen raziskave je bil raziskati, kako otroci dojemajo sloge in značilnosti ilustracij v slikanicah. Ugotovili smo, da so šestletni otroci dajali prednost ekspresionističnim in nadrealističnim ilustracijam, medtem ko so štiriletni otroci dajati prednost ekspresionističnim in romantičnim lustracijam. Ilustracije so bile izbrane predvsem zaradi barvitosti ter znanih motivov in dejanj. Otroci najverjetneje preferirajo tudi ilustracije tekstilnih oblik, ki so podobne otroškim risbam, in preproste, srečne ilustracije. Te ugotovitve so skladne s prejšnjimi študijami otroških preferenc za ilustracije in služijo kot referenčna točka za prihodnje študije.
Keywords: umetniški stili; ilustracije; slikanica; predšolski otrok