E-learning materials for the Slovene language in elementary schools (6th‒9th grade) - Valh Lopert, Alenka; Koletnik, Mihaela (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
E-gradivo za slovenski jezik v osnovni šoli (6. – 9. razred). V teoretičnem delu prispevka bo predstavljen projekt Slovenščina na dlani, ki je namenjen vzpostavitvi interaktivnega učnega okolja za učenje slovenščine kot materinščine v osnovnih in srednjih šolah. V tem prispevku se omejujemo na osnovno šolo. V empiričnem delu se osredotočamo na prosto dostopna e-gradiva za učenje slovenščine od 6. do 9. razreda osnovne šole in predstavljamo rezultate analize 10 118 nalog glede na njihov tip. Ugotovitve kažejo na neuravnoteženo zastopanost različnih tipov nalog, pri čemer prevladujejo naloge s kratkim odgovorom, ki so med učenci najmanj priljubljene. Z uvajanjem najsodobnejših jezikovnih tehnologij v učne procese poskušamo premagati omejitve obstoječih e-gradiv za učenje slovenščine.
Keywords: slovenski jezik; materni jezik; osnovna šola; e-učni viri; Slovenščina na dlani