»Jaz sem 16 % madžar in 50 % slovenec in 80 % anglež.« Jezikovni portreti petošolcev na narodnostno mešanih območjih - Tibaut, Katarina; Lipavic Oštir, Alja (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
V pričujočem članku smo v sklopu projekta »Jeziki štejejo« s pomočjo t. i. instrumenta jezikovni portreti ugotavljali razlike v dojemanju posameznih jezikov med učenci petih razredov. Posebno pozornost smo namenili primerjavi odgovorov med učenci, ki obiskujejo osnovne šole na narodno mešanem območju slovenske Istre in Prekmurja, in učenci, ki obiskujejo osnovne šole drugje v Sloveniji. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da med učenci prihaja do statistično značilnih razlik glede na obiskovan model osnovne šole v tem, katere jezike so najpogosteje označevali v jezikovnih portretih in katero mesto so posameznim jezikom dodelili.
Keywords: jezikovni portreti; manjšinski jeziki; osnovnošolsci; narodno mešana območja