Profesionalna in izobraževalna pričakovanja podeželske mladine na Hrvaškem - Buzov, Ivanka; Batarelo Kokić, Ivana; L. Kurz, Terri (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Predstavljena študija je poskus razumevanja, kako socialno-demografske značilnosti (tj. spol, družinski socialno-ekonomski status) in šolska raven (t.i. šolska klima, poklicno usmerjanje v šoli) vplivajo na poklicna in izobrazbena pričakovanja podeželske mladine (t.i. težnje po smiselni karieri, prihodnjih družinskih vrednotah ter prihodnjih zaposlitvenih ciljih). Ugotovitve so pokazale, da obstaja povezava med demografskimi značilnostmi, podporo šole, poklicnimi usmeritvami in bodočimi pričakovanji družine ter možnostmi zaposlitve podeželske mladine. Rezultati regresijske analize kažejo, da šolsko ozračje vpliva na težnje po smiselni karieri, bodoči družinski naravnanosti in prihodnji zaposlitveni usmerjenosti. Ob tem na nagnjenje k smiselni karieri vplivata tako spol kot strokovno usmerjanje v šoli.
Keywords: izobraževalna pričakovanja; družinske vrednote; poklicna pričakovanja; podeželska mladina; šolsko ozračje