Pridobivanje jezikovnega znanja in odnosa do okolja ob literarnem besedilu Madu s prijatelji pomaga rešiti morje - Valh Lopert, Alenka; Zemljak Jontes, Melita (Revija za elementarno izobraževanje, 2026)
Namen prispevka je osvetliti, kako se učenci (danes otroci, jutri odrasli) soočajo z okoljsko problematiko tukaj in zdaj ter kako komunicirajo o podnebnih/okoljskih spremembah. Jezikovno znanje in odnos do okolja pridobivajo ob literarnem besedilu Madu in njegovi prijatelji pomagajo rešiti morje (Gračner, 2021). Primer didaktizacije zgodbe predstavlja cilje, ki so z obravnavo ekoloških problemov (tj. onesnaženost morja) upoštevani na eni strani in jezikovnih vidikov (strokovni izrazi o ekologiji, jezikovni priročniki ...) na drugi strani.