Učiteljeva pričakovanja, socialno-čustvene veščine in šolski uspeh osnovnošolcev: vloga mediatorja - Yusupova, Elen (Revija za elementarno izobraževanje, 2026)
V študiji smo raziskovali vlogo mediatorja (posrednika) pri povezavi med učiteljskimi pričakovanji in šolskim uspehom učencev v osnovni šoli. Pri tem smo kot posredniške dejavnike obravnavali socialno-čustvene sposobnosti učencev, to so sposobnosti doseganja ciljev, sodelovanje in upravljanje čustev. Študija temelji na podatkih longitudinalne raziskave START-PROGRESS, ki vključuje ruske osnovnošolce in učitelje. Za modeliranje zapletenih odnosov med spremenljivkami, vključno z neposrednimi in posrednimi učinki, je bila uporabljena strukturna enačba modeliranja (SEM). Ugotovitve so pokazale, da se je med tremi preučenimi socialno-čustvenimi sposobnostmi le pri sposobnosti doseganja ciljev pokazala šibka povezava med učiteljevimi pričakovanji in učnim uspehom učencev na sredini osnovne šole, in sicer le pri matematiki.