Ekološka ozaveščenost osnovnošolcev v smislu varčevanja z energijo in ločevanjem odpadkov - Hribar, Simona (Revija za elementarno izobraževanje, 2011)
Prispevek prikazuje rezultate raziskave, v kateri smo poskušali ugotoviti, v kolikšni meri učenci tretjega triletja ločujejo odpadke in varčujejo z energijo doma in v šoli glede na okolico, kjer živijo, v mestu ali na vasi, v bloku ali v hiši, ter glede na vključenost oz. nevključenost šole v projekt Ekošola kot način življenja. Rezultati so pokazali, da učenci, ki živijo v mestu, v primerjavi z učenci na vasi v manjši meri ločujejo odpadke in manj skrbijo za varčno porabo energije v šoli. Glede ločevanja odpadkov in varčevanja z energijo pri učencih doma v mestu in pri učencih doma na vasi pa nismo dokazali razlik. V največji meri se ločuje star papir, nekoliko manj organski odpadki. V manjši meri se ločujejo steklo, plastika in alkalni odpadki. Zelo velik odstotek je tistih anketirancev, ki ne ločujejo kovin.