Teaching Fables in the Junior Grades of Primary School - Vidović, Ester; Reljac Fajs, Emilija (Revija za elementarno izobraževanje, 2015)
Poučevanje basni v nižjih razredih osnovne šole. Namen prispevka je preučiti različne možnosti za uporabo basni pri razvijanju govorne in pisne zmožnosti v nižjih razredih osnovne šole. Izhajamo iz kognitivne perspektive v okviru literarnih ved in se osredotočamo tako na analizo živalskih literarnih likov in moralnih naukov kot tudi na kognitivne procese, ki izhajajo iz hibridnih živalskih likov. Ravno tako je poudarjen univerzalni značaj moralnih naukov kot posledica procesa konceptualne integracije. V prispevku so predstavljene različne možnosti za dejavnosti po branju basni v razredu, ki temeljijo na analizi univerzalne narave glavnih likov v basni in univerzalnih tem, ki izhajajo iz moralnih naukov. S pomočjo dodatnih dejavnosti in nalog, katerih cilj je razvijanje jezikovnih zmožnosti, lahko učitelji učence pri pouku hrvaščine kot prvega in angleščine kot drugega jezika motivirajo za uporabo tem v basnih v vsakdanjih situacijah