Quality of Life for Families of Children with Intellectual Disabilities - Schmidt Krajnc, Majda; Sršen, Ksenija (Revija za elementarno izobraževanje, 2017)
Družine z otroki z motnjami v duševnem razvoju in kakovost življenja. V osrednjem delu prispevka predstavljamo najnovejše rezultate raziskave o kakovosti življenja slovenskih družin z otroki z motnjami v duševnem razvoju in drugimi razvojnimi motnjami. Podatke smo zbrali s pomočjo mednarodnega vprašalnika FQOLS – 2006. Z vidika šestih dimenzij smo analizirali devet področij kakovosti družinskega življenja (zdravje; finančno stanje; družinski odnosi; podpora drugih oseb; podpora služb; vpliv vrednot; poklic in priprava za poklic; prosti čas in rekreacija; interakcija s skupnostjo). Preučevali smo tudi razlike znotraj dimenzij na področjih kakovosti življenja. Vzorec je zajemal 44 družin. V raziskavi smo uporabili deskriptivno in inferenčno statistiko (Friedmanov test). Med področji kakovosti življenja so starši z najvišjimi povprečji z vidika šestih dimenzij ocenili področje družinski odnosi. Skrb vzbujajo rezultati na področju podpora drugih oseb, še zlasti pa na področju podpora služb. Družine potrebujejo pomoč usposobljenih strokovnih timov in vključenost v intenzivne podporne programe ter tudi ustrezno družbeno in politično pozornost.