Ali socioekonomski status vpliva na dosežke? Analiza uspešnosti kosovskih učencev pri ocenjevanju znanja PISA 2015 in 2018 - Shala, Arif; Grajcevci, Albulene; Latifi, Fadil (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Socialnoekonomski status je dolgo veljal za vpliven dejavnik pri uspehu študentov. Podobno kot v obstoječi literaturi tudi rezultati te analize kažejo, da je socialnoekonomski status vplival na uspehe učencev pri ocenjevanjih PISA v letih 2015 in 2018. Vendar pa se je razlika v dosežkih med kategorijami med letoma 2015 in 2018 povečala. Rezultati kažejo, da so imeli vlogo pri dosežkih lastnina doma, lokacija šole, izobrazba staršev. Poleg tega so učenci, ki so obiskovali zasebne šole, prekašali učence v javnih šolah, pri čemer se je razlika med ocenami znatno povečala. Rezultati trenutne analize razkrivajo pomen socialno-ekonomskih dejavnikov pri doseganju in potrebo, da oblikovalci politike ublažijo ta vpliv.