Katastrofa na vidiku: predvideno je veliko pomanjkanje učiteljev naravoslovnih in tehničnih predmetov v slovenskih osnovnih šolah - Dolenc, Kosta; Šorgo, Andrej; Ploj Virtič, Mateja (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Prispevek predstavlja dokaze kot izhodišče za ukrepe, ki preprečujejo katastrofo v izobraževanju z napovedanim pomanjkanjem učiteljev naravoslovnih predmetov in Tehnike in tehnologije (TIT) osnovnih šol v Sloveniji. Na podlagi podatkov, pridobljenih na ustreznih institucijah, lahko predvidimo, da bo, brez spremembe izobraževalne politike, število učiteljev naravoslovnih predmetov in TIT padlo pod vse sprejemljive ravni. Edina rešitev, ki ohranja kakovost naravoslovnega in tehniškega izobraževanja, je povečanje števila študentov na omenjenih pedagoških študijskih programih. Predlagana rešitev potrebuje resno vladno podporo v obliki kadrovskih štipendij.