Razvoj biomimetičnih senzorjev za določanje funkcionalnosti in vitro celičnih modelov - FRANGEŽ, MATJAŽ; GLISIK, NOAH EMIL; KAISER, MAŠA; VEZJAK, JARO; TERDIN, JURE; ŽNIDARŠIČ, MATIC; ŽNIDARŠIČ, MATIC; ZIDARIČ, TANJA; MAVER, TINA (Anali PAZU, 2024)
Napredek v biomedicinskih znanostih je omogočil razvoj in vitro modelov, ki posnemajo človeška tkiva. Neinvazivno spremljanje teh modelov v realnem času bi omogočilo dragocene vpoglede brez motenja celičnega okolja. Ta študija raziskuje uporabo molekularno vtisnjenih polimerov (MIPs) za ta namen, s poudarkom na inzulinu in laktatu kot biomarkerjih celičnega metabolizma. Senzorji MIP so bili ustvarjeni z elektropolimerizacijo pirrola okoli predloge inzulina ali laktata na karbonskih elektrodah. Senzorji so pokazali visoko občutljivost in selektivnost z razponi zaznave od 20,0 do 70,0 pM za inzulin (LOZ: 2,41 pM) in od 0,5 do 3,0 mM za laktat. Ti rezultati poudarjajo potencial MIP za uporabo v personalizirani diagnostiki in spremljanju terapij.
Keywords: biomimetični senzorji; molekularno vtiskanje; polipirol; inzulin; MIP senzor