Razvoj in vitro modela kože - Škrinjar, Dominik; Sever, Maja; Maver, Tina; Gradišnik, Lidija; Zidarič, Tanja (Anali PAZU, 2024)
V raziskavi smo razvili biočrnilo za 3D tiskanje z vključitvijo človeških kožnih celic, sestavljeno iz alginata, metilceluloze in nanofibrilarne celuloze v celičnem mediju. 3D biotiskalnik omogoča ustvarjanje večslojnih ogrodij, ki simulirajo naravno celično mikrookolje kože. Zaradi potrebe po ponovljivosti smo biočrnilo hranili v zamrzovalniku in ga kasneje odtajali. Reološke lastnosti materiala po odtalitvi bistveno vplivajo na njegovo viskoznost, kar vpliva na možnost 3D tiskanja in stabilnost natisnjenih ogrodij. Ugotovili smo, da temperatura zamrzovanja pomembno vpliva na te lastnosti, kar je ključno za nadaljnji razvoj in vitro modela kože, ki je obetaven za predklinične in klinične raziskave.
Keywords: in vitro model kože; reologija; 3D tiskanje; predklinična medicina; kožne bolezni