Eksperimentalna karakterizacija spreja in numerično modeliranje razprševanja suspenzije v razpršilnem sušilniku - Cajnko, Petra; Iljaž, Jurij; Hriberšek, Matjaž; Zadravec, Matej; Gomboc, Timi (Anali PAZU, 2023)
Sušenje je eno izmed pomembnejših in hkrati najstarejših področij procesne tehnike. Ena izmed zelo uveljavljenih oblik sušenja je razpršilno sušenje, ki je zelo pogosto prisotno v živilski, farmacevtski in kemijski industriji. V danem prispevku obravnavamo karakterizacijo formiranja spreja na razpršilni šobi in izvedbo numerične simulacije z vključenim sekundarnim razpadom spreja. Karakterizacija spreja na šobi je bila izvedena na sistemu Oxfor laser, medtem ko je za izvedbo numeričnih simulacij bil uporabljen programski paket Ansys Fluent. Primerjava rezultatov je pokazala dobro ujemanje med velikostno porazdelitvijo delcev pridobljeno pri eksperimentu in pri numerični simulaciji.
Keywords: eksperimentalna karakterizacija spreja; velikostna porazdelitev delcev; računalniška dinamika tekočin; razpršilno sušenje; sekundarni razpad delcev