Znanje, stališča, prepričanja in trenutne prakse glede elektronskih cigaret med svetovalci za pomoč pri opuščanju kajenja in zdravstvenimi delavci - Koprivnikar, Helena; Farkaš Lainščak, Jerneja (Anali PAZU, 2022)
Svetovalci za opuščanje kajenja in zdravstveni delavci so za paciente pomemben vir informacij o vplivih kajenja na zdravje in pomoči pri opuščanju kajenja. Elektronske cigarete so novejši izdelek, učinkov njihove dolgoročne uporabe na zdravje še ne poznamo. Trenutno raziskave tudi ne potrjujejo, da so učinkovite v pomoči pri opuščanju kajenja. Namen prispevka je pregled obstoječe literature o znanju, stališčih, prepričanjih in praksah glede elektronskih cigaret med svetovalci za opuščanje kajenja in zdravstvenimi delavci. Rezultati kažejo, da je znanje o elektronskih cigaretah pomanjkljivo, stališča in prepričanja o njih pa neenotna in pogosto neskladna z obstoječimi dokazi. Znaten delež zdravstvenih delavcev jih kljub pomanjkanju dokazov priporoča za opuščanje kajenja. Ključno je, da zagotovimo enotno in z dokazi podprto informiranje in svetovanje pacientom glede elektronskih cigaret.
Keywords: elektronska cigareta; elektronski sistem za dovajanje nikotina; zdravstveni delavci; znanje; svetovanje; opuščanje kajenja