Nanotehnologija v postopkih precizijskega litja plemenitih zlitin - Rudolf, Rebeka; Majerič, Peter; Ferčec, Urban (Anali PAZU, 2022)
Precizijsko litje je postopek, ki temelji na ulivanju in strjevanju taline na »odstranjeni vosek«1. Prednosti precizijskega litja so visoka natančnost, gladkost površine ter celovitost izdelanih odlitkov, vse značilnosti pa se lahko uporabijo tudi v nanotehnologiji2. Tako izdelani odlitki iz zlitin kobalta, kroma, titana in srebra/zlata so že vrsto let poznani kot biokompatibilni materiali z izjemnimi elastičnimi lastnostmi3 in se uporabljajo na področjih ortopedije in zobozdravstva ter pri izdelavi mnogih medicinskih naprav4. Po drugi strani so danes zelo uporabljeni nanodelci plemenitih kovin in to predvsem na osnovi  na zlata. Ti izkazujejo edinstvene fizikalne in kemijske lastnosti, kot so velika reakcijska površina, dobra absorpcija in prevodnost5. Ker zlitine na osnovi zlata oziroma srebra na makro-nivoju izkazujejo izrazito drugačne lastnosti kot nanodelci zlata in srebra na mikro nivoju, so slednji predmet mnogih novejših raziskav in posledično številnih novih aplikacij6,7,8. Vendar pa se večina raziskav na področju precizijskega litja plemenitih kovin ne osredotoča na nanotehnologijo, ki predstavlja velik raziskovalni potencial. Z uporabo nanotehnologije oziroma izboljšanega prezicijskega litja bi tako pridobili popolnoma nove lastnosti materialov, uporabne na številnih področjih s prvenstvenim ciljem v medicini. Predstavitev tega pristopa in kategorizacija teh postopkov je tako glaven cilj dela v katerem je predstavljen nov postopek izdelave zlitin in karakterizacijo njihovih lastnosti, kar predstavlja pomembno iztočnico za prihodnje raziskave.
Keywords: precizijsko litje; nanotehnologija; plemenite kovine; lastnosti; regenerativni model; koračna metoda harmonskega ravnovesja; stabilnostni diagram