Uporaba različnih dodatkov pri izdelavi slivove marmelade - Unuk, Tatjana; Fartek, Doroteja; Grobelnik Mlakar, Silva (Anali PAZU, 2022)
Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru smo ugotavljali, kako različni dodatki v slivovi marmeladi vplivajo na senzorično oceno marmelad. Kot osnovno surovino smo uporabili slive sorte 'Čačanska lepotica', kot dodatke pa mlete klinčke, mleti ingver in mleto pomarančno lupino v podmerku 6 g/L. Namerno smo izbrali dodatke, ki so aromatični in imajo hkrati dokazane antioksidativne lastnosti. V začetku junija 2017 smo izvedli senzorično ocenjevanje z uporabo hedonskega testa, kjer so preskuševalci ocenjevali všečnost vonja, barve, okusa, konsistence, razmerja med sladkor/kislina ter skupni vtis posameznih vzorcev. Hkrati so se preizkusili tudi v prepoznavanju dodatkov. Rezultati senzoričnega ocenjevanja kažejo, da dodatki statistično značilno vplivajo na oceno všečnosti barve, okusa, razmerja sladkor/kislina ter skupni vtis posameznega vzorca. Najboljšo skupno oceno je prejel vzorec marmelade z dodatkom pomarančne lupine, najslabšo  pa  vzorec z dodatkom klinčkov. Hipotezo, da bodo preskuševalci najboljšo oceno dodelili  poznanemu okusu, smo ovrgli.
Keywords: slivova marmelada; klinčki; ingver; pomarančna lupina; senzorično ocenjevanje