Novi mediji in tehnologije spreminjajo učenje in poučevanje kemije - Rizman Herga, Nataša; Dinevski, Dejan (Anali PAZU, 2022)
Učenje in poučevanje kemije je zahteven proces, saj vključuje abstraktne pojme in koncepte, ki se jih pogosto ne da videti ne dotakniti. Uporaba sodobnih informacijskih tehnologij ponuja pomoč pri premagovanju tovrstnih težav, saj nam omogoča vizualizacijo naravoslovnih pojavov, ki so premajhni, prehitri, abstraktni ali ogromni, da bi jih neposredno opazovali. Številne raziskave kažejo, da uporaba vizualizacijskih gradiv (od fizičnih modelov, analogij, animacij, simulacij, submikropredstavitev, virtualnih okolij) izboljša razumevanje kemijskih pojmov. Vizualizacija abstraktnih pojmov in varno okolje za eksperimentiranje sta le dva razloga, ki kažeta v prid uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) pri pouku kemije. Želeli smo raziskati, ali jo slovenski učitelji vključujejo pri učenju in poučevanju kemije in kako pogosto so posamezna gradiva za vizualizacijo vključena. Cilj tega prispevka je analiza uporabe vizualizacijskih elementov, ki jih omogoča IKT, pri pouku kemije med slovenskimi osnovnošolskimi učitelji.
Keywords: kemija; vizualizacijski elementi; informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT); učenje in poučevanje