Vpliv statičnega magnetnega polja na odpadno vodo - Filipič, Jasmina (Anali PAZU, 2022)
Vedno strožja okoljevarstvena zakonodaja in višanje stroškov obdelave, vezana predvsem na obdelavo vedno večjih količin odpadnih voda, nas silijo k pospešenemu iskanju novih naprednih tehnologij čiščenja. Številne dosedanje raziskave so pokazale, da se pod vplivom statičnega magnetnega polja poveča odstranjevanje organskih substratov iz odpadnih voda. Osnovni namen raziskave je tako bil opredeliti vpliv srednje močnega statičnega magnetnega polja na učinkovitost biološkega čiščenja realne komunalne odpadne vode obremenjene z dušikovimi spojinami. Vzorce odpadne vode z aktivnim blatom (v sekvenčen šaržnem reaktorju) smo direktno izpostavljali statičnemu magnetnemu polju gostote B = (0, 10, 30, 50) ± 0,5 mT. Rezultati raziskav kažejo, da statično magnetno polje gostote B = 10 ± 0,5 mT proces čiščenja inhibira, medtem, ko statično magnetno polje gostote B = (30, 50) mT poveča oksidacijsko hitrost amonijevega dušika za w = 60 ± 5 oz. do 85 ± 5 % pri obdelavi z aktivnim blatom. Iz rezultatov raziskav je razvidno, da lahko z ustrezno gostoto in časom izpostavitve aktivnega blata statičnemu magnetnemu polju povečamo odstranjevanje dušikovih spojin iz odpadne vode.
Keywords: odpadna voda; bakterije; statično magnetno polje; dušikove spojine