Parkinsonizem povzročen z memantinom pri bolniku z Alzheimerjevo boleznijo: Študija primera in pregled literature - Štuhec, Matej (Anali PAZU, 2022)
Pozitivni učinki memantina na parkinsonizem so pogosto opisani, a parkinsonizem, tremor, bradikinezija povzročeni z memantinom, brez zgodovine zdravljenja z antipsihotiki, pri bolniku z Alzheimerjevo boleznijo v literaturi še niso bili opisani. V tej študiji primera prikazujemo z memantinom (5 mg dnevno) povzročen parkinsonizem, tremor in bradikinezijo pri 83-letni slovenski bolnici. Po ukinitvi zdravljenja z memantinom in uvedbo donepezila 5 mg dnevno, svetovano s strani kliničnega farmacevta specialista, so se neželeni učinki umaknili naslednji dan. Ta študija primera lahko služi kot pomoč zdravnikom in kliničnim farmacevtom v razlikovanju z memantinom povzročenega parkinsonizma od bolj resnih stanj.
Keywords: parkinsonizem; neželeni dogodek; pregled literature; Alzheimerjeva bolezen; klinična farmacija