Dostojanstvo – pogosto spregledana vrednota v medicini - Čebašek Travnik, Zdenka (Anali PAZU, 2022)
Domneva, da vsak zdravnik pozna resnični pomen besede dostojanstvo, nima trdne osnove. Vprašanje o opredelitvi dostojanstva pogosto ne dobi odgovora, večini vprašanih je laže opisati njegovo nasprotje (teptati, žaliti, zanikati človekovo dostojanstvo). Iskanje slovenske strokovne literature o dostojanstvu v medicini pokaže, da so več besedil ustvarile medicinske sestre, čeprav tudi med njimi ni enotnega pogleda nanj. S pomočjo literature relevantnih avtorjev in njihovih del bo predstavljeno, kako razumevanje in poznavanje dostojanstva vplivata na odnos zdravnika oziroma zdravstvenega delavca do pacienta.
Keywords: dostojanstvo; medicinska deontologija; Ustava Republike Slovenije; Konvencija združenih narodov proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju; paliativna oskrba; profesionalizem