Evolucija, transpozicija, transformacija in informacijski tok - Vitas, Marko; Dobovišek, Andrej (Anali PAZU, 2022)
Moderna znanost še vedno ni podala zadovoljive empirične razlage za naraščanje kompleksnosti živih bitij skozi evolucijski razvoj, čeprav je vprašanje, ali kompleksnost narašča skozi evolucijsko zgodovino predmet številnih znanstvenih razprav. Prav tako trenutno ne obstaja splošno sprejeta definicija kompleksnosti. To vprašanje se nam zastavi ob primerjavi preprostih prokariontskih celic z bolj zapletenimi eukariontskimi celicami ali primerjava le-teh z živalmi oziroma rastlinami ali z najkompleksnejšimi pojavi, kot sta na primer zavest in človeški jezik. V tem smislu je vprašanje, kako je nastalo življenje na Zemlji ključnega pomena. Ob privzetju hipoteze, da je moral ob nastanku življenja evolucijski razvoj najprej vključevati avtokatalitske sisteme, ki so šele kasneje pridobili sposobnost genetskega dedovanja, je v pričujočem članku predstavljen in argumentiran eden izmed možnih načinov nastanka digitalnega oziroma diskretnega zapisa iz analognih informacij, shranjenih v intra- in inter-molekularnih interakcijah skozi molekularno evolucijo. Kako je nastalo življenje je trenutno eno izmed poglavitnih vprašanj sodobne znanosti. Rezultati tovrstnih raziskav utegnejo imeti velik vpliv na sodobno filozofijo in znanost.
Keywords: nastanek življenja; kemijska evolucija; kompleksnost; genetski kod; rekombinacija; informacija