Vrednotenje vpliva onesnaženosti zunanjega zraka na zdravje otrok – primer Zagorja ob Savi - Kukec, Andreja; Farkaš-Lainščak, Jerneja; Zaletel-Kragelj, Lijana (Anali PAZU, 2022)
Onesnaženost zunanjega zraka predstavlja danes velik javnozdravstveni problem. Ena izmed najbolj ogroženih populacijskih skupin v povezavi z onesnaženostjo zunanjega zraka so otroci. Namen naše raziskave je bil oceniti časovno povezanost med številom obiskov otrok zaradi bolezni dihal in onesnaženostjo zunanjega zraka v občini Zagorje ob Savi. Ekološka študija časovnega trenda je bila izvedena za obdobje od 1. januarja 2006 do 31. decembra 2011. Opazovana populacijska skupina so bili otroci stari od 1 do 11 let s stalnim prebivališčem v občini Zagorje ob Savi, ki so zaradi bolezni dihal obiskali zdravstveni dom. Imisijske podatke smo pridobili iz stalne merilne postaje v občini Zagorje ob Savi. Za oceno povezanosti med opazovanim zdravstvenim izidom, pojasnjevalnimi spremenljivkami in pojasnjevalnimi dejavniki smo uporabili Poissonov regresijski model. Rezultati modela z več onesnaževali kažejo, da je v občini Zagorje ob Savi pozitivna časovna povezanost med številom obiskov in koncentracijo prašnih delcev premera 10 mikrometrov (p
Keywords: onesnaženost zunanjega zraka; bolezni dihal; otroci; prašni delci; ozon