Teoretični izračun napetosti za začetek napetostne martenzitne fazne transformacije v zlitinah s spominom oblike NiTi - Ferčec, Janko; Rudolf, Rebeka (Anali PAZU, 2022)
Za nikelj – titanove  (NiTi) zlitine s spominom oblike je značilno posebno termo-mehansko vedenje. Zlitine NiTi kažejo nad temperaturo, kjer imajo popolno avstenitno fazo, superelastično vedenje. Superelatično vedenje je lastnost materiala in pomeni, da pride v materialu med obremenjevanjem pri določeni napetosti do brez-difuzijske fazne transformacije iz avstenita v martenzit. Pri tem se v materialu izredno spremeni raztezek ob relativno majhnem naraščanju napetosti. Vrednost začetka transformacije v zlitini s spominom oblike NiTi je izredno odvisna od načina obremenitve. Pri natezni in tlačni obremenitvi pride do asimetrije. V predstavljenem delu je prikazana eksperimentalno določena napetost za potek transformacije pri obremenitvi na nateg in teoretični izračun napetosti za začetek transformacije pri tlačni in strižni obremenitvi.
Keywords: NiTi zlitine; spomin oblike; superelastičnost; napetost