Štirikrat naj dokumenti iz prekmurske novoveške zgodovine - Hozjan, Andrej (Anali PAZU, 2022)
Predstavitev štirih naj dokumentov za zgodovino zgodnjenovoveškega Prekmurja vključuje štiri različne historične vire. Vsak govori o enem izmed tedaj pomembnejših prekmurskih krajev. Najstarejša prekmurska listina, ki jo hranimo v RS, je pergamentna listina potrditve privilegijev trga Turnišče, ki sta jo leta 1548 prebivalcem dela trga – torej niti ne vsem! − izdala sorodnika in solastnika kraja gospoda Ladislav in Štefan Banič pl. Dolnjelendavska na podlagi starejše, a neohranjene listine. Najstarejša doslej znana omemba kake hiše oziroma objekta v trgu Dolnja Lendava (danes Lendava) je v listini iz leta 1622, s katero je grof Krištof Banič Dolnjelendavski potrdil izročitev dotlej njegove hiše v trgu plemiču Štefanu Falussyju. Najstarejši doslej znan dokument kakega od prebivalcev trga Murska Sobota je zakupna listina za vinograd, ki jo je leta 1624 izstavil tamkajšnji prebivalec Jurij Péterffy omenjenemu Štefanu Falussyju. Najstarejši doslej znan celosten popis hišnih gospodarjev iz kake od prekmurskih urbanih − trških naselbin je Spisek hišnih lastnikov v trgu Gornja Lendava (danes Grad) iz leta 1693.
Keywords: zgodovina Prekmurja; zgodnji novi vek; Gornja Lendava; Murska Sobota; Turnišče; Dolnja Lendava