Model razvoja in organizacije industrijskih grozdov - Palčič , Iztok (Anali PAZU, 2022)
Industrijski grozdi so eden ključnih elementov nacionalnih strategij za spodbujanje konkurenčnosti že zadnjih 15 let. Avtor prispevka je tri leta sledil rojstvu, organizaciji in delovanju industrijskih grozdov v Sloveniji in Avstriji. Na osnovi več poglobljenih študij primera v Sloveniji in Avstriji je oblikoval model razvoja in organizacije industrijskih grozdov, primeren za manjše države. Avtor je identificiral dejavnike, ki vplivajo na razvoj in organizacijo industrijskih grozdov v določenem poslovnem okolju. Sočasno s tem je opredelil vlogo države pri spodbujanju industrijskih grozdov. Ugotovil je, da na razvoj grozdov ne vplivajo samo zunanji dejavniki, ampak tudi notranji, ki so v rokah članov grozda. Avtor je notranje dejavnike razvrstil v štiri področja. Prispevek prav tako prikazuje štiri faze razvoja, organizacije in rasti industrijskega grozda. Predstavljeni model je izrazito aplikativen, saj združuje raziskovalne izsledke s praktičnimi izkušnjami, ki jih je avtor pridobil z delovanjem v enem izmed obravnavnih industrijskih grozdov.
Keywords: razvoj grozda; model grozda; organizacija grozda; industrijski grozd; Slovenija