Upravljanje nelinearnih nihajočih sistemov z zakasnitvami - Pušenjak, Rudolf; Oblak, Maks (Anali PAZU, 2022)
Članek obravnava priredbo Razširjene Lindstedt-Poincarejeve Metode z več časovnimi skalami (RL-PM) za analizo stacionarnih in nestacionarnih resonanc harmonično vzbujanega Duffingovega nihala z zakasnitvijo povratno zančnega upravljanja. Analizi osnovne in ⅓ subharmonične resonance Duffingovega nihala z upravljanjem sta prikazani v podrobnostih. V članku je s pomočjo zgledov izvedena primerjava stacionarnih resonanc z nestacionarnimi resonancami, ki jih povzroča počasno spremenljiva vzbujevalna frekvenca, pri čemer so rezultati dobljeni s pomočjo programskega orodja Mathematica®.
Keywords: Duffingovo nihalo; upravljanje s časovno zakasnitvijo; osnovna in subharmonična resonanca; RL-P metoda