90° PA ojačitve supertermičnih elektronov v bližini medplanetarnih udarnih valov - Kajdič, Primož; Lavraud, Benoit; Blanco-Cano, Xóchitl; Sauvaud, Jean-Andre; Arnaud Zaslavsky, Arnaud Zaslavsky; Opitz, Andrea; K. Jian, Lan; T. Russell, Christopher; G. Luhmann, Janet; Maksimovic, Milan (Anali PAZU, 2022)
V tem pismu poročamo o prvi sistematični študiji tipa populacije supertermičnih elektronov v sončevem vetru, imenovane ojačitve pri 90° PA (ang. pitch angle). Ta populacija je bila najdena v bližini medplanetarnih udarnih valov, pri čemer smo analizirali dvourne časovne intervale centrirane na udarnih valovih. Ojačitve pri 90° PA smo našli pri 114 od 232 (49 %) dogodkov, kar pomeni, da je ta tip populacije dokaj pogost v sončevem vetru. Statistična analiza lastnosti medplanetarnih udarnih valov je pokazala, da ni bistvenih razlik v lastnostih med udarnimi valovi ob katerih so bile ojačitve prosotne in tistimi kjer jih ni bilo. Preliminarna analiza fluktuacij električnega polja pa je pokazala, da je njihova aktivnost intenzivnejša v bližini udarnih valov, ob katerih smo našli ojačitve pri 90° PA.
Keywords: medplanetarni udarni valovi; supertermični elektroni; ojačitve pri 90° PA