Etnolingvistična revitalizacija slovenske manjšine na madžarskem - Bernjak, Elizabeta (Anali PAZU, 2022)
Prispevek se osredinja na prikaz zgodovinsko in sociokulturno pogojenih razlogov izgubljanja manjšinske materinščine in etničnosti pri slovenski manjšini na Madžarskem. Avtorica na podlagi empiričnih raziskav ugotavlja, da je glavni razlog za zamenjavo manjšinskega jezika opuščanje in omejevanje njegovih funkcij ter šibka sporazumevalna zmožnost pripadnikov manjšine v maternem jeziku. Nadalje predstavi nekatere vidike načrtovanja etnolingvistične revitalizacije manjšinske skupnosti. Zavzema se za sistematično načrtovanje statusa, korpusa, prestiža in rabe manjšinskega jezika v javnih govornih položajih, kar bi pomagalo razreševati neposredne komunikacijske in posredne ekonomske probleme v manjšinski skupnosti.
Keywords: etnolingvistična revitalizacija; slovenska manjšina; manjšinski jeziki; večinski jezik