Zmogljivost sistema zdravstvenega varstva Slovenije z vidika Euro Health Consumer Index 2012 - Farkas, Jerneja; Albreht, Tit; Zaletel-Kragelj, Lijana (Anali PAZU, 2022)
Sistemi zdravstvenega varstva so kompleksni sistemi s številnimi deležniki, med katerimi so najpomembnejši uporabniki in izvajalci zdravstvenih storitev, plačniki, regulatorji in odločevalci. Metodologija ocenjevanja zmogljivosti sistemov zdravstvenega varstva, interpretacija rezultatov in prenos v načrtovanje zdravstvenih politik so tako za laično kot tudi za strokovno javnost pogosto slabo razumljivi. V prispevku predstavljamo rezultate, ki jih je v sklopu mednarodne primerjave sistemov zdravstvenega varstva Euro Health Consumer Index 2012 prejel slovenski sistem in razpravljamo o možnostih za izboljšanje. Posebej se osredotočamo na metodološke pomanjkljivosti, ki jih mednarodne primerjave sistemov zdravstvenega varstva lahko vsebujejo.
Keywords: primerjava; sistem zdravstvenega varstva; kazalniki; Slovenija