Simulacija akcijskega potenciala v Hodgkin-Huxleyevem modelu - Pušenjak, Rudolf; Oblak, Maks (Anali PAZU, 2022)
Vzdražljive (ekscitabilne) celice se imenujejo celice, ki so sposobne proizvajati akcijske potenciale. Akcijski potenciali nastajajojo v nevronih in mišicah v obliki signalov. Signalni mehanizem povzroča možgansko aktivnost oziroma krčenje mišic. Lipidni plasti celične membrane se obnašata kot kondenzator, spremenljive prevodnosti membrane za posamezne ione pa so posledica ionskih kanalov, ki se lahko odpirajo ali zapirajo in s tem bolje ali slabše prevajajo. Na tej osnovi lahko celično membrano modeliramo kot električno vezje. V članku je predstavljena izpeljava enačb Hodgkin-Huxleyevega modela celične membrane s pomočjo osnovnih zakonov elektrotehnike in kinetike prvega reda. Dobljeni matematični model celične membrane je uporabljen za simulacijo akcijskega potenciala s simboličnim programskim orodjem Mathematica®.
Keywords: Hodgkin-Huxleyev model; celična membrane; simulacija akcijskega potencial